Afgelopen juli zijn wij (Melissa en Marcel van Leeuwen) ruim twee weken op bezoek geweest bij Christian in Oeganda. Voor Melissa was dit al de derde keer in Oeganda, voor Marcel de eerste.

We verbleven in een huisje naast Christian op het project. Dit huisje bevindt zich vlakbij het kinderhuis, waardoor we regelmatig bezoek kregen van kinderen die even een knuffel kwamen halen, kwamen kletsen of gewoon even stil naast ons zitten. Zo zat Marcel op onze laatste dag rustig een potje patience te spelen, toen er een paar kinderen kwamen vragen waar de auntie (Melissa) was. Eenmaal buiten stonden er binnen no time een stuk of vijf kinderen om ons heen die allemaal zo hoog en zo vaak mogelijk opgetild wilden worden.

Displaying IMG_20160709_085946.jpgOp het project hebben we verder een stukje kunnen zien van hoe Christian werkt. Op onze eerste zaterdagmorgen stonden we om 06:00 op om met een groep jongens te gaan vissen, dit was erg leuk om te zien. Vissen van meer dan 150 gram werden in een emmer bewaard en s ’avonds bereid in de family units, de rest werd teruggegooid. Ondanks dat al deze vissen bij elkaar in een emmer werden gegooid, en de een drie vissen had en de ander niets, werden de vissen na afloop door de kinderen zelf netjes gesorteerd en kreeg elk de vis mee die hij zelf gevangen had. Hoe ze dat voor elkaar kregen is mij nog een raadsel: voor mij (Marcel) zagen ze er allemaal hetzelfde uit…

 

Ook hebben we kunnen zien hoe Christian meedraait in de kerkdiensten in de kerk op het project. Hier is hij verantwoordelijk voor de muziek, wat inhoudt dat hij ervoor zorgt dat de juiste personen op tijd aanwezig zijn om de muziek, het geluid en de beamer te verzorgen. Dit blijkt in de praktijk soms een grotere uitdaging dan verwacht, zo vroeg hij Marcel zondag op het laatste moment om te drummen, aangezien zowel de drummer als de reserve drummer nog niet aanwezig waren. Toen het openingsgebed was uitgesproken bleek de reserve drummer toch gearriveerd, en kon Marcel opgelucht ademhalen (opgelucht, omdat de helft van de setlist uit onbekende nummers bestond). De ingeroosterde drummer arriveerde nog eens tien minuten later, en hoefde dus niet meer in actie te komen.

Verder was het ook gewoon erg leuk om met Christian en zijn vriendin, Katie, op te trekken. Zo aten we altijd samen, hebben we diverse avonden spelletjes gespeeld en zijn we een paar keer op de boda boda (een motorfiets-taxi) naar Mukono gescheurd. Ook zijn we samen een paar dagen op safari geweest waar we, op erg kleine afstand leeuwen, olifanten, giraffes, nijlpaarden, krokodillen, zwijnen en allerlei soorten vogels en herten hebben kunnen aanschouwen. Dit was echt geweldig om te zien!

Displaying 20160714_292.jpg